Mentor voor jongeren die aankloppen bij gemeente

Jongeren (18 en 27 jaar) die met veel problemen kampen en bij de gemeente aankloppen voor een uitkering, krijgen nu een assessment en een mentor aangeboden. Dat zei wethouder Judith Bokhove (Jeugd) tijdens het symposium Hoezo Moeilijke Gasten?! dat 16 mei in Skateland Rotterdam werd gehouden.

Bokhove nam tijdens het symposium de resultaten van het Hersen-, Effect- en Trajectonderzoek (H.E.T.) van de Academische Werkplaats bij De Nieuwe Kans onder 696 jongvolwassen mannen in ontvangst. Het onderzoek is uitgevoerd door het VUmc onder begeleiding van Prof. Dr. Theo Doreleijers en Prof. Dr. Arne Popma en gefinancierd door Stichting De Verre Bergen.

 

Symposium druk bezocht

Het symposium werd bezocht door ruim 300 geïnteresseerden die onder meer werkzaam zijn bij de gemeente, de politie, het welzijnswerk, de jeugdzorg, de GGZ en overige instanties die met multi-probleemjongeren zijn begaan. Zij zagen de resultaten in een animatiefilmpje, kregen college van hoofdonderzoeker en kinderpsychiater Arne Popma, luisterden naar de talkshow met onder andere AD-columniste Carrie, prof.dr. Theo Doreleijers en deelnemer Christopher en discussieerden over mogelijke oplossingen om multi-probleemjongeren beter te helpen. In de middag waren er workshops. Het symposium werd gepresenteerd door Marianne van den Anker en Sander de Kramer.

 

Hobbels in het systeem

Het onderzoek laat onder meer zien dat van de probleemjongens die bij de gemeente een uitkering aanvragen, slechts een derde  begint met een interventieprogramma. De helft daarvan maakt het programma daadwerkelijk af.

De oorzaak van de uitval ligt bij de hobbels in het systeem. Bij een aanvraag voor een bijstandsuitkering krijgen jongvolwassenen, zoals wettelijk bepaald, de opdracht om gedurende vier weken zelf werk of een opleiding te vinden én hun administratie op orde te hebben. Het gevolg is dat van de jongeren met multi-problematiek 37 procent niet terugkeert na het verstrijken van deze zoekperiode.

 

Aanpassingen in de dienstverlening

Afdelingshoofd Claudia Toet van het Rotterdamse Jongerenloket zou het liefst de verplichte zoekperiode voor deze jongeren afschaffen. “Die jongeren hebben zoveel trash in hun hoofd, dat ze helemaal niet zonder hulp een huis of werk kunnen vinden,” zei Toet tijdens het symposium.

Volgens wethouder Judith Bokhove (Jeugd) van de gemeente Rotterdam heeft het onderzoek nu al geleid tot een aantal aanpassingen in de dienstverlening bij het Jongerenloket. Als jongeren aankloppen, krijgen ze een uitgebreid assessment dat hun problemen in kaart moet brengen. Ook wordt hen een mentor aangeboden. Bokhove: “Ze staan niet na een half uur weer buiten.”

Het is belangrijk dat meer jongeren naar interventies als De Nieuwe Kans gaan, omdat die bewezen effectief zijn.

 

Verhalen achter de cijfers

Onderzoeksmanager Nanne Boonstra, die namens Stichting De Verre Bergen nauw betrokken was bij AW-DNK, sloot het symposium af. “Met dit symposium geven wij kennis terug aan de stad,” zei Boonstra. “Dat is de taak van een onafhankelijke filantropische organisatie als De Verre Bergen. Het is aan de stad en de verantwoordelijke ambtenaren en instellingen wat ze met deze kennis gaan doen.”

Boonstra riep op om vooral ook naar de verhalen achter de cijfers te kijken. “Er is veel ellende bij kinderen en jongeren in Rotterdam. Dat moeten we voelen als we naar deze resultaten kijken. Het is een verantwoordelijkheid van ons allemaal.”

 

Bekijk hier de verhalen van Miquel, Christopher en George.

 

Het onderzoek in de pers:

Veel te weinig probleemjongeren krijgen hulp (terwijl die hulp wel helpt) (AD Rotterdams Dagblad)

Chris verliet het slechte pad: ‘Op mijn 30ste wil ik mijn leven op orde hebben’ (AD Rotterdam Dagblad)

‘Grote groep jongeren Rotterdam hebben sneller gepaste hulp nodig’ (Radio 1, Nieuws & Co)
Jongerenloket wil werkloze jongeren niet een maand laten modderen voor ze bijstand krijgen (AD Rotterdams Dagblad)
Carrie: ‘Utrecht en Amsterdam hebben die rotmaand allang afgeschaft. Nu wij nog’ (AD Rotterdams Dagblad)

 

De resultaten van het onderzoek worden gepresenteerd in het magazine Gast!.