Kinderfaculteit Pendrecht in tijden van de Coronacrisis

Dit bericht is een onderdeel van Kinderfaculteit

De coronacrisis heeft uiteraard ook haar uitwerking op de programma’s van Stichting De Verre Bergen. Gelukkig zien we daar ook veel creativiteit en veerkracht. In een serie korte nieuwsberichten schenken we aandacht aan hoe een aantal programma’s omgaat met de uitdagingen van deze tijd.

 

Voor de Kinderfaculteit Pendrecht betekende het sluiten van de scholen dat ook alle kleuterlessen en naschoolse activiteiten geannuleerd moesten worden. Honderden leerlingen in Pendrecht konden daardoor niet meer wekelijks hun culturele, educatieve of sportieve lessen volgen. In de eerste week van de coronacrisis was de diploma-uitreiking van het tweede trimester in aangepaste vorm. 150 kinderen hebben hun diploma’s opgehaald bij de Kinderfaculteit, inclusief een cadeautje, lespakket en een boek of spel van de Speelgoedbank Rotterdam naar keuze.

 

De organisatie moest daarna snel tot een nieuwe werkwijze komen. Om ervoor te zorgen dat de leerlingen alsnog de lessen van hun favoriete meesters en juffen konden volgen werd de omschakeling gemaakt naar de ‘’Kinderfaculteit Online’’. De organisatie vroeg alle vakdocenten om hun lessen te filmen. De video’s werden vervolgens bewerkt en op de website van de Kinderfaculteit gezet. Nu krijgen de leerlingen via school elke maandag een e-mail met het online lesaanbod van die week.

 

In de meivakantie is vervolgens een start gemaakt met het derde trimester: bijna 100 kinderen zijn opgebeld dat ze alsnog kunnen starten met de lessenserie waarvoor ze zich al hadden ingeschreven. Gitaren, keyboards, schaakborden en andere materialen zijn verspreid door de wijk. Hier wordt goed gebruikt van gemaakt door de leerlingen. Zo is er nu wekelijks online ICT-les, zijn er technische challenges, er is een groepje elke vrijdag aan het manga-tekenen, wordt er online geschaakt en krijgen de kinderen op donderdag in kleine groepjes muziekles via WhatsApp.